Εκπληρώνοντας μία πάγια ανάγκη για ένα διαφορετικό διάλογο
Εκπληρώνοντας μία πάγια ανάγκη για ένα διαφορετικό διάλογο
του Γεράσιμου Σιώκου
Εάν με ρωτούσατε τι είναι αυτό που κάνουμε στο WeFor, πρώτα θα χαμογελούσα και μετά θα σας έδινα μία πολύ απλή πρόταση: «ανοίγουμε ένα διάλογο». Τότε θα συνεχίζατε, «τι είδους διάλογο; Και σε τι διαφέρετε από άλλους φορείς;». Η απάντηση σε αυτά τα εύλογα ερωτήματα είναι επίσης απλή. Στοχεύουμε να εστιάσουμε σε ζητήματα της ελληνικής πραγματικότητας, στα οποία δεν έχει δοθεί αρκετά (ποσοτικά και ποιοτικά) το βήμα, φροντίζοντας για μία σε βάθος και πολύπλευρη προσέγγιση του θέματος αυτού.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, και λίγο πιο πρακτικά. Η αφετηρία ενός εγχειρήματος βρίσκεται άνευ ετέρου στους ανθρώπους από πίσω. Είχα λοιπόν τη χαρά να βρεθώ με άλλα δεκαεννέα άτομα παρόμοιας ηλικίας, φοιτητές/-τριες και νέοι/-ες επαγγελματίες που καθείς μας φέρει τη δική του/της ιστορία και το δικό του/της υπόβαθρο. Το γεγονός ότι την ομάδα μας υποστηρίζουν άτομα που διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους, είναι νομίζω μία πρώτη μεγάλη καινοτομία που φέρνει το WeFor στις οργανώσεις νέων όμοιου ενδιαφέροντος. Δεν έχουμε το ίδιο πανεπιστημιακό υπόβαθρο, δεν έχουμε (εντελώς!) τα ίδια ενδιαφέροντα, δεν έχουμε την ίδια αφετηρία. Μολονότι κάποιος απέναντι σε αυτό ίσως ήταν καχύποπτος, υπάρχει ένας συνδετικός ιστός που δένει άρτια την ομάδα. Η μαγιά αυτή δεν είναι παρά η φιλοσοφία μας, οι αρχές και το όραμά μας για το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας.
Αν και η βάση μας βρίσκεται στην Αθήνα, εργαζόμαστε προκειμένου η ηχώ των δράσεων που θα σας εξηγήσω παρακάτω, να φτάσει στις άκρες της Επικράτειας, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και εμπλέκοντας το κατά δύναμιν φορείς της Περιφέρειας.
Εκείνο που χαρακτηρίζει λοιπόν, την οργάνωσή μας είναι πρώτα απ’ όλα η Δημιουργικότητα. Δεν είναι στα ενδιαφέροντά μας να προσεγγίσουμε ευαίσθητες θεματικές με τρόπο συμβατικό -δηλαδή με τρόπους που υπάρχουσες οργανώσεις μπορεί να αντιμετωπίζουν συμβατικά θέματα. Τουναντίον, ακριβώς επειδή οι θεματικές μας δεν έχουν βρεθεί όσο θα έπρεπε στο κέντρο του δημόσιου διαλόγου, εξοπλίζουμε την εφευρετικότητα και τη νεανική δίψα για δημιουργία, ώστε να αγγίξουμε τις θεματικές αυτές με εμπλουτισμένες και ενδιαφέρουσες μεθόδους.
Επόμενη στη σειρά, είναι η Κοινωνική Ευαισθητοποίηση που χαρακτηρίζει την οργάνωση, για την οποία όμως έχει γίνει ήδη λόγος. Αξίζει όμως να παρατηρηθεί ότι η δημιουργικότητα στις δράσεις μας έρχεται να συμπληρώσει την κοινωνική ευαισθητοποίησή μας. Εν ολίγοις, οι δράσεις μας δεν απευθύνονται απλά στο μέσο δέκτη. Αντίθετα, επιθυμούμε να εμπλέξουμε και ομάδες που δεν βρίσκονται στο κέντρο της κοινωνικής προσοχής. Έτσι, οι δράσεις μας σχεδιάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουν μία απήχηση κυριολεκτικά σε ένα σημαντικά ευρύ και διαφορετικό κοινό. Κοινωνική ευαισθητοποίηση δεν σημαίνει μόνο να εστιάζουμε τη θεματική μας σε συγκεκριμένα θέματα, αλλά να καταστήσουμε όλες και όλους ανεξαιρέτως κοινωνούς του διαλόγου που ανοίγουμε.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, πως η δράση του WeFor δεν είναι μόνο μία. Έχει συνέχεια, και μπορώ να σας αποκαλύψω πως είναι ενιαύσια κάθε φορά, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2021. Τούτο είναι ένα ακόμη σημαντικό σημείο που μας διαφοροποιεί. Δεν αρκούμαστε σε μία απλή, ημερήσια ή πολυήμερη δράση πάνω σε ένα θέμα, αλλά αφοσιωνόμαστε σε αυτό εξαντλητικά, μέχρι όλες και όλοι να έχουν λόγο και να έχουν αποκτήσει άποψη, θέση ή έστω σαφή ενημέρωση. Με αυτόν τον τρόπο έρχεται η Υπέρβαση. Το κοινό δεν μπορεί να μένει παθητικό στις μεταβολές του κοινωνικού γίγνεσθαι. Βασικό χαρακτηριστικό της σύγχρονης δημοκρατίας μας, είναι η προβολή αντιθέσεων, η ανάδειξη του διαφορετικού και η καλλιέργεια της ανοχής. Ιερό καθήκον του/της πολίτη είναι η θεραπεία αδικιών και παθογενειών που αναδεικνύονται μέσα από την καθημερινή συμβίωση.
Έτσι λοιπόν, μας ενδιαφέρει να καλλιεργήσουμε ειλικρινή εμπιστοσύνη ανάμεσα σε όσους και όσες αποφασίσουν να μας παρακολουθήσουν και να γίνουν μέλη των διαλόγων μας. Είναι ειλικρινά βαθιά η πίστη μου ότι βασικό συστατικό μίας καλής συζήτησης που οδηγεί σε όμορφα συμπεράσματα και νέους ορίζοντες σκέψης, δεν είναι τόσο η στείρα επιχειρηματολογία ή ακόμα και η υπομονή του/της συνομιλητή/-τριας, όσο η καλλιέργεια εμπιστοσύνης ανάμεσα σε πομπό και δέκτη. Αυτό είναι το εύφορο έδαφος που καλλιεργούμε με τις δράσεις μας, ορμώμενοι από τον Ιανουάριο του 2021, με το πρώτο μας θέμα.
To WeFor είναι μία πρωτοβουλία που γεννήθηκε εντελώς από την αρχή, από μία ομάδα που επιθυμεί να αναδείξει τα παραπάνω και να δώσει το βήμα σε ανθρώπους που θα εμπνεύσουν, που έχουν ξεχωρίσει κι έχουν κάνει τη διαφορά στον κοινωνικό μας περίγυρο. Είναι άνθρωποι της καθημερινότητας. Παρέχουμε ένα τέτοιο βήμα προκειμένου να παρακινήσουμε κάθε μέλος της ελληνικής κοινωνίας, άνευ ηλικιακού προσήμου, να μην είναι παθητικό και συμβιβασμένο με τις εξελίξεις που αφορούν καθέναν και καθεμία από εμάς. Το σημείο εκκίνησης (πρέπει να) είναι πάντα και πρώτα ο διάλογος.
Έτσι, εμπλέκουμε Πολιτεία και κοινωνούς σε μία εις βάθος ποιοτικά και ποσοτικά επισκόπηση ιδιαίτερων θεματικών, αφιερώνοντας τους το χρόνο που τους αξίζει, μέσα από τα μάτια διαφορετικών ανθρώπων, αλλά με την πρωτοβουλία ημών των νέων, ώστε να γίνουμε πιο ελεύθεροι, πιο δημοκρατικοί, πιο κινητοποιημένοι να βγάζουμε τους καλύτερους μας εαυτούς. Εκ μέρους της Πολιτείας, σημαντική στήριξη έρχεται πρώτα από το Δήμο Αθηναίων.
Έχοντας πει αυτά, μού δίνεται η ευκαιρία να σας καλέσω, ως αναγνώστες/-στριες, να παραμείνετε σε επαφή μαζί μας, γιατί τώρα συστηνόμαστε μεταξύ μας. Σας αφουγκραζόμαστε και μας γνωρίζετε. Τώρα καλλιεργούμε την επαφή μας. Σύντομα, θα έχουμε την ευκαιρία να βρεθούμε από κοντά και να εκπληρώσουμε μία πάγια ανάγκη για ένα διαφορετικό και εμπλουτισμένο διάλογο.